Calles julfrågesport 2006

Svaren ska vara inne till Calle den 10 jan.
De tre först inkomna rätta svaren får böcker i form av:

  • Dan Waern - Vägen till drömmilen.
  • Högby IF - 50 år, 1939-1989. (Jubileumsboken)
  • Kraftkarlar - En bok om världens starkaste män

  (Rensar hela formuläret)
1 Jonas Andersson har under året gjort enastående framsteg som bl.a. inneburit att han fått dra på sig landslagsdressen. I ett av årets lopp, Hässelbyloppet, kom emellertid Jonas för sent till start. Vad var anledningen?
 
1 Han hade inte kollat hur tunnelbanetågen gick och kom därför för sent till start
X Han hade festat dagen innan och tagit fel på starttiden
2 Han hade glömt nummerlappen och när han sprang efter den i bilen gick starten
     
2 Anders Dahlström har härjat vilt i resultatlistorna under året. Han har med eftertryck visat att han är landets bästa 45-åring. Hur många VSM-guld har Anders tagit under 2006?
     
1 5.
X 7.
2 9.
     
3 Johanna Nilsson tog en imponerande dubbelseger i Amerikanska studentmästerskapen inomhus, genom att vinna två lopp inom 90 minuter. Vilka distanser triumferade Johanna på?
 
1 800m och en mile
X En mile och 3000m
2 800m och 3000m
     
4 ÖM i terräng avgjordes i år i Rälla. I herrklassen segrade David Nilsson före Anders Dahlström och Sonny Karlsson. David tog därmed en inteckning i det vandringspris ”Mästarnas pris” som instiftades i samband med Öland Idrottskrets 40-årsjubileum. Men vem har hittills tagit flest inteckningar i detta pris?
 
1 Anders Dahlström
X Benny Nilsson
2 Carl-Gustaf Nilsson
     
5 Sten Medelius lade under året ytterligare en tung medalj till sin prissamling, då han tog brons i femkamp i M75-klasen när Veteran-EM avgjordes i Poznan i Polen. Sten hade till och med chans på ädlare valör inför den sista grenen 1500m. Vad gjorde att avslutningen blev mindre lyckad?
 
1 Sten blev spiktrampad i starten och fick jogga resten av sträckan
X Sten fick mjölksyra efter för hård utångsfart
2 Sten fick löpa sträckan med en bristning i högra låret
     
6 Marcus Nilsson har under året visat sin mångkunnighet genom att vinna medaljer i Ungdoms-SM inne, ute, stafett, mångkamp och på Skol-SM. I Pallasspelen i början av året var dock olyckan framme och Marcus skadade sig i huvudet. Vad hände egentligen?
     
1 Marcus hoppade in i höjdhoppsställningen under tävlingen
X Marcus fick en kula i huvudet vid uppvärmningen
2 Marcus slog huvudet i en stolpe när Mattias och han
brottades under uppvärmningen
     
7 När det gäller nysatta Smålandsrekord under året är Högby IF klart bästa förening i hela Småland/Öland. Inte mindre än 23 nya Smålandsrekord av ungdomar, seniorer och veteraner har satts. Den yngste rekordsättaren är Anton Persson som i P12-klassen stod för nytt rekord i femkamp med 4.075 poäng. Antons farfar Rune Persson, var mångårig tävlingsledare i en traditionell friidrottstävling i Nybro under 1970-talet. Vad hette tävlingen?
 
1 Nybro Open
X Glasbruksspelen
2 Glasbruksträffen
     
8 Mattias Olander är en ung friidrottare som under året gjort fantastiska insatser i sprint, hopp och kast. Ett av hans mest imponerade resultat är det nya Smålandsrekordet i längdhopp i P14. Mattias hoppade 6.21 och slog därmed IFK Växjös Martin Wallerts rekord med elva centimeter. Men hur gammalt var rekordet?
1 33 år
X 37 år
2 38 år
 
9 Ölandsspelen blev under året som vanligt Smålands/Ölands största tävling på bana med ca 900 starter. Som speaker fungerade en f.d. friidrottare från Högby IF, Jessica Lindén. Jessica som alltid gör ett utmärkt speakerjobb kunde nu också se sina barn Jesper och Sara vara med och tävla. Frågan kommer att handla om Jessica och blir: Vilken Stockholmsförening kom Jessica att tävla för när hon lämnade Högby IF 1987?
     
1 Spårvägens FK
X IFK Lidingö
2 Hässelby SK
     
10 I årets Victorialopp fick Högby IF två framskjuta placeringar genom att både Jessica Gylfe och Jonas Andersson efter utmärkta insatser slutade på fjärde plats i dam respektive herrklassen. En gång i tiden har det till och med blivit Högbyseger i det prestigefyllda loppet, då Katarina Nilsson vann. Vilket år skedde detta?
1 1982
X 1983
2 1984
     
11 I årets Senior-ÖM på 100m var det total Högbydominans med samtliga sex löpare från HIF i finalfältet. Det blev ett rafflande och jämt lopp. Vem var det som till slut stod som sprintsegrare och därmed kunde titulera sig ”Ölands snabbaste man”?
     
1 Robin Löfgren
X Simon Löfgren
2 Mattias Olander
     
12 Stafettlöpningar har alltid varit Högby IF:s signum. Så även detta år genom dubbelsegrar i Ölands Kyrkstafett och Vårstafetten i Målilla. I Vårstafetten blev det även seger i motionsklassen. Vem löpte sista sträckan i motionslaget och bidrog därmed starkt till trippelsegern i Målilla?
 
1 Anders Thor
X Jonathan Persson
2 Linus Dahlström
 
13 I årets DM i halvmaraton i Vimmerby blev det Högbysegrar i både dam och herrklassen genom övertygande löpningar. Men vilka två konditionsfenomen var det som vann?
 
1 Katarina Nilsson och Magnus Andersson
X Terese Friman (f.d. Petersson) och Sonny Karlsson
2 Katarina Nilsson och Sonny Karlsson
 
14 Ida Nilsson har under året förbättrat det svenska rekordet på 3000m hinder vid tre tillfällen. En GP-tävling i belgiska Heusden-Zolder i juni kunde också ha blivit ett topplopp om inte något varit i vägen för Ida på det sista varvet, då hon ramlade. Hur gick fallet till?
 
1 Ida fick en knuff av en kenyanska och föll i pladask i vattengraven
X Ida föll över en amerikanska som ramlat på ett hinder
2 Christin Johansson trampade av Ida skon när ett varv återstod
 
15 Jessica Gylfe har under året stått för många imponerande insatser och visat att hon är tillbaka i gammal god form. I slutet på året löpte hon i några klubbtävlingar distanserna 1500m, 5000m och 10000m, samtliga med resultat som förde henne upp i Högbytoppen genom tiderna. När Jessica den 9/10 i Kalmar sprang 5000m på tiden 17.17.8 var hon inte långt ifrån den tid hon gjorde i Finnkampen på Olympistadion i Helsingfors 2002. Hur många sekunder skilde?
1 3 sekunder
X 6 sekunder
2 9 sekunder
     
16 Vid GM i friidrott för 13-14 år i Villstad tog Högby IF fem medaljer genom våra duktiga ungdomar. Mattias Olander stod för två guld och ett silver men frågan är vilka var de andra två som ordnade var sin bronsmedalj?
 
1 Emma Persson och Markus Johansson
X Maria Tell och Markus Johansson
2 Emma Persson och Johan Nilsson
 
17 Vid Stafett-SM i Uppsala tog föreningen sin första SM-medalj i stafett någonsin då trion Markus Johansson, Oskar Thor och Marcus Nilsson lyckades att bli silvermedaljörer på 3x800m i P15-klassen. Samtidigt satte Högbytrion nytt Smålandsrekord för andra gången under året. Sedan 1988 var en annan förening Smålandsrekordinnehavare på sträckan. Vilken är föreningen?
1 IFK Växjö
X IK Sisu, Nässjö
2 SK Graal
   
18 Ida Nilsson, Jonas Andersson och David Nilsson, har alla tre under året representerat det svenska landslaget i friidrott och gjort det med stor bravur. Redan 1983 fick dock Högby IF sin första friidrottare med i blågul dräkt. Vem var det som fick dra på sig landslagsdressen?
1 Benny Nilsson
X Jessica Lindén
2 Katarina Nilsson
 
19 Högby IF:s idrottsplats kommer förhoppningsvis att rustas upp 2007 och ny toppbeläggning läggas på banorna. Ölands enda allvädersanläggning har ett antal år på nacken. När nya idrottsplatsen invigdes gjordes det med pompa ståt men vilket år skedde detta?
     
1 1989
X 1990
2 1991
     
 
20 I 100m:s loppet som samtidigt var en del i invigningen av den nya idrottsplatsen, var samtliga de åtta politiska partierna i Borgholms kommun representerade då det var total enighet om att bygga den nya idrottsplatsen. Vad hette han och från vilket politiskt parti kom han som sprängde invigningsbandet i det startfält ni ser på bilden?
 
1 Per Lublin, Kommunens Bästa
X Göran Ottosson, Moderaterna
2 Sven Arnold Carlsson, Kristen Demokratisk Samling

Namn: Eventuellt medelande:

(Öppnar ett e-post medelande adresserat till Calle med dina svar ifyllda).
Funkar detta inte för dig får du skriva in svaren "manuellt" och skicka till nilsson.calle@tele2.se...