<< Arkiv Cf
     
Notiser Mars 2009
 

Calle invald i Svenska Friidrottsförbundets styrelse!

Valberedningens Nils-Erik Emilsson tillsammans med Svenska FIFs styrelse-tillskott, Calle Nilsson. Nämnvärt är att Nils-Erik är fd. ölänning (Färjestadens GoIF) som bla hade en fajt mot Calle om ÖM-titeln på 400m 1975 som gick till Nils-Erik med några tiondelars marginal.

30 mars: I helgen hade Svenska FIF Förbundsårsmöte i Malmö och även om stora beslut togs om styrelseförslaget "Friidrott för 2010-talet" (läs mer om det på SmFIFs sida) så var det en annan punkt som var av större intresse för Högby IFs del. Som nämndes i samband med SDF-mötet för två veckor sen var nämligen vår Carl-Gustaf Nilsson nominerad till en styrelsepost, fyllnadsval på 1år, vilket nu alltså klubbades igenom igår. Högby IF grattulerar Calle för detta välförtjänta förtroendeuppdrag efter ett tredjedels sekel av ihärdigt arbete inom friidrotten. Som representant för den lilla föreningen, kan man väl säga, kommer denna långa och breda erfarenhet på klubb- upp till distriktsnivå komma väl till pass. Calle har ju varit allt från aktiv, tränare, förälder till elitaktiva, tävlingsledare för ett oräkeligt antal långlopp och arenatävlingar genom åren, ordförande i förening (sektion) och även ledamot i Ölands Idrottskrets och Smålands FIF. Calle har dessutom utbildning och arbetslivserfarenhet som fritidspedagog och idrottslärare allt ifrån lågstadiet ända upp till gymnasium. Lycka till med uppdraget Calle, blir spännande att se vad du kan uträtta uppe i förbundstoppen!


David Nilsson 3a och under 32min!
30 mars:
För två veckor sen visade David upp god form genom att snitta 3:13/km på Två Sjöar Runt (11,2km). Nu var det dags igen då Premiärmilen gick igår på Djurgården i Stockholm. Trea även i detta Sthlms-lopp där David förmodligen legat framme i täten större delen av loppet och sen blivit ifrånsprungen på slutet då segraren och tvåan inte var mer än 8s respektive 12s före David. Hälle IFs Patrik Andersson vann på 31:43, Ullevi FK:s Fredrik Johansson var tvåa på 31:47, medan David noterades för 31:55.
Tittar man lite på Davids historik har han mest toppresultat på 1500m-5000m och sen lite blandade insatser på längre landsvägslopp. Bästa tidigare loppet är Premiärmilen 2007 då David faktiskt sprang ännu bättre än igår, även med hänsyn tagen till att arrangörerna, trots kontrollmätning, "råkat" placera målet 100m innan banan var slut och således blev banan bara 9,9km. Davids 31:26 motsvarar då 31:45.
Ytterligare en Högby-löpare deltog, nämligen Sven Jansson som var ~80e på 38:43. Då hade han dock känt av ett hugg i knäet på uppvärmningen och körde inte riktigt för fullt under loppet. Tyvärr har arrangörerna - precis som i fjol - slarvat bort Svens tid så han saknas i resultatlistan...

Träningsläger i Polen 10-15 april - intresserad?

24 mars:
Vi är i dagsläget ca: 20st HIF:are + någon utomstående som bokat in sig på ett 5-dagars träningsläger i Polen om lite drygt 2 veckor. Eventuellt fler intresserade uppmanas anmäla sig snaras (denna vecka), sen är det dags att boka biljetterna.
Premiären för detta Polenläger var för två år sedan då vi var 15st. Ifjol blev det inställt pga att många nyckelpersoner inte kunde. I Polen bor vi på ett hotell som ligger precis brevid en friidrottsarena, sandstranden och även fin skogsterräng att springa i. Avresan blir alltså näst-nästa fredag 10 april och hemresan natten mot torsdag 16 april.
Inbjudan/Information >>

Vintercupsavslutning i Smedby

22 mars:
Idag gick nionde och sista Vintercupen för säsong 2009 i Smedby med Kalmar OK som arrangör. Banan var 6,8km asfalt som nog känns igen för många sen tidigare år. Ganska flack, men blåsigt idag (liksom ifjol).
Min/Markus segersvit (4ggr i rad) sprack då David Nilsson gjorde ett Kalmarbesök och passade på att delta i VC. Han höll mig dock snällt sällskap första 6km för att avsluta med 2:19 på sista 800m = 2:54/km. Segertid skrevs till 23:06. Markus Andersson 2a på 23:32 och därefter var det faktiskt inte långt bak, trots att inga kända snabba löpare ställt upp. Dock gjorde fd. Mörbylångas - numera Högbys - Tomas Olsson ett riktigt bra lopp där han faktiskt hängt med mig & David 2-3km och sen hållt sig ganska nära bakom. 3a imål inte mer än 10s bakom mig på 23:42, 3:29/km. Tomas hälsas alltså Väkommen till klubben!
Nils Hammaräng Grip behöll dock sin fina segersvit i Ungdomsklassen genom att ta hem sin 9e seger av lika många möjliga! 4:43 på 1200m var dagens notering.
Övriga deltagare från HIF var Per H-G (5a), Per A. (7a), Per S. (15e), Christer (19e) och sen Kina, Camilla, Iréne, Lilian och Anita som ett koppel på damsidans plac 3-7.
Också nämnvärt är att Christer Persson och Iréne Rohde är de två HIF-löparna som, tillsammans med Nils, deltagit flitigast då man faktiskt varit med i alla 9 deltävlingarna!

Efteråt var det prisutdelning tillsammans med det vanliga fikat. Dels pris för flitigt deltagande till både ungdomar (minst 5st deltävlingar) och seniorklassen (minst 7st), samt det vanliga priset till totalsegraren räknat på de 5 bästa placeringarna (Markus + Siv som nämnts tidigare). Största priset för i år - Presentkort på 1000kr på Team Sportia - lottades ut bland alla som deltagit minst 5ggr i seniorklassen och det vann Lilian Brorsson - grattis!

Smålands Friidrottsförbunds SDF-möte/Årsmöte
18 mars:
I helgen som gick hade även SmFIF sitt årsmöte i Hultsfred. Lite dåligt med representation från Högbys del, men Markus Andersson var i alla fall på plats, även om jag inte kunde vara HIFs ombud då jag sitter (satt) med i SmFIFs styrelse.
Nämnvärt för Högby IF:s del är att jag/Markus som tidigare varit med i styrelsen nu istället blir anställd som kanslist där arbetet med hemsidan och bokföringen ingår. Man kan inte vara anställd och sitta i styrelsen samtidigt. Samtidigt blev å andra sidan Carl-Gustaf Nilsson invald i styrelsen (igen, var med för ett antal år sedan). När det ändå är på tal kan i sammanhanget även nämnas att Calle dessutom är föreslagen av SFIFs valberedning att ta en plats i Svenska Friidrottsförbundets styrelse! Avgörs vid Förbundsmötet i Malmö 28-29 mars.
Vid SDF-mötet delades det som vanligt ut PRISER, varav Högby IF såklart hade lagt beslag på ett flertal:
* Eric Walls vandringspris till "bästa DM-förening"
* Villstad-Egons vandringspris för bästa tremannalag i Veterancupen (där vi dessutom tog en dubbelseger)
* Diplom i Poängjakten där vi var 1a i Män & 3a i Kvinnor.
* Växjö LK:s vandringspris för bästa DM-placering totalt på halvmarathon + marathon gick till vår Per-Åke Rosvall

Rättelse - Elin var "bara" tvåa i Nordeamästerskapet...
18 mars:
Den preliminära resultatlistan har angett (och anger fortfarande) Elin som etta, men rykten säger att hon skulle ha varit tvåa. Efter att frågan ställts i gästboken bekräftar Ola Slättengren att Elin var slagen med 7/1000. Synd. Fast GM-2a bland 25st startande tjejer i den tuffa årgången -95 där alla även blivit specielt uttagna att få vara med på GM - det är ju ganska bra det också...

David Nilsson i utmärkt form - 3a i Två Sjöar Runt
17 mars:
En tredje tävling avgjordes i helgen, nämligen premiärloppet på våren i Sthlm "Två Sjöar Runt". David avverkade den 11,2km långa banan på 36:12, vilket innebär utmärkta 3:13/km och gav en fin 3e-plats efter finnkamps-löparen Janne Holmén (35:24) och Edsbyns Mikael Lindberg (36:07). Närmast bakom hade David Hässelby:arna Nacerdine Hallil (36:19) och Rashid Benjiira (36:47).

Nordeamästerskapen - Elin Götalandsmästare på häck!
17 mars:
I helgen avgjordes även Nordeamästerskapen som fungerar som GM för 13-14åringar. Fyra Högby-aktiva hade blivit uttagna att representera Småland i sex olika grenar.
Bäst lyckades Elin Lindeblad som i tuff konkurrens och med knapp marginal lyckades springa hem titeln som Götalandsmästare i F14 60m häck. Dessförinnan hade hon vunnit försöksloppet överlägset på 9.33 och varit 2a (efter KSK-Alice) i semin på 9.45. I finalen hade Elin 9.35, TÄTT följt av 2an, 3an & 4an på 9.35, 9:39 & 9:40. Elin sprang även försök på 60m utan häckar där hon noterades för tiden 8.59.
Ken Slättengren lyckades via 3.06.64 i 1000m-försöket (2a) ta sig till finalen där det blev en utmärkt 4e-plats på nya perset 3.00.20. Visserligen precis utan för pallen sett till 4e-placeringen, men i loppet saknades ändå 5s. Tidigare perset för Ken var 3.05.97.
I F13 var Irma Ekmecic uttagen i två grenar, 60m häck och kula, resultaten blev 11.00 och 9.15 vilket båda var en bit ifrån både persen och framskjutna placeringar. Avslutningsvis var Edona Mehmeti uttagen i höjd, där det blev hyfsade 1.37 (PB 1.44).

Mångkamps-SM - Äntligen GULD för Marcus Nilsson!
16 mars:
Efter att ha tagit silver/brons i varje Mångkamps-SM både inne & ute ända sen SM-debuten som 15åring 2006 blev det nu högsta valören när Mångkamp-SM avgjordes i Västerås. Naturligtvis öppnades möjligheten när den jämnårige evige ettan Petter Olson MAI, istället valde seniorklassen (som han vann), men det förändrar ju inte det faktum att Marcus Nilsson är IJSM-mästare i Mångkamp 2009. Och den titeln var han inte ensam om att jaga, faktum är att Marcus låg fyra (!) inför avslutande 1000m, men avslutade då starkt med 2.39.94 vilket turligt nog var precis vad som krävdes för att putta ner Götas Douglas Stenberg (2.44.94) till 2a-platsen. Endast 6p skiljde dem åt i mål, motsvarande 0,5 sekund. Lerums Sebastian Axell stannade 70p bakom.

"Under 2.40 på 1000m" var verkligen inte det enda starka resultatet Marcus satte under helgen (perset är för övrigt 2.37.37 i samband med IUSM-guldet 2006). Han satte även 4st nya personbästan inomhus, varav 2st klubbrekord. Bl.a. i stav med 4.24, även om han där faktiskt var illa ute då han rev de två första försöken redan på ingångshöjden 3.64, vilket naturligtvis hade spoilerat chansen att ens medalj om han även rivit tredje. Han redde dock ut den lite svettiga situationen genom att klara i tredje och sen ta i första ända till t.o.m. 4.24! Pers & klubbrekord blev det även i höjd med 1.82 (tidigare 1.80 / 1.87 ute), pers på 60m med 0.08 till 7.61, inne-pers även i längd med 6.29 (6.35 ute), endast 0.02 från perset på 60m häck med 8.72 och avslutningsvis 13.22 i kula. Totalt gav denna kanonserie 5.021p.

Vintercupen 8, Rälla

10 mars:
Söndagens Vintercup var det vi själva som arrangerade i Rälla (tävlingsledare Christer Persson) - bilder från loppet - 26st deltagare ställde upp och seniorbanan var samma som i fjol, dvs 4.630m. Decimetern snö som täckte banan en vecka tidigare hade smält bort så underlaget var helt ok. I täten var det sig likt, jag/Markus Andersson (15:56) och Siv Persson (19:19) var först i mål, båda med dryga halvminuten bak till tvåorna, Tobias Ingvarsson (16:28) och Helena Jonsson Sjökvist (19:59). Kan nämnas att Tobias övergång till Högby IF var klar 1 mars. Min totalseger denna vintercupssäsong var klar efter förra deltävlingen medan det nu står helt klart att Siv tar hem det hela på damsidan. Tobias & Helena är också klara total-2:or, medan GRC:s Mattias Håkansson och Camilla Persson blir 3a totalt (skulle Irene Rohde vinna sista deltävlingen tar hon 3e-platsen från Camilla, men det kanske inte är så troligt).

Nämnvärt är att KOK-Kent, HIF-Christer, GRC-Helena, HIF-Iréne, GRC-Kristina samt HIF-Nils nu deltagit i alla 8 deltävlingar hitintills, blir det full pott 2009 måntro? Ang. den sistnämnda, Nils Hammaräng Grip, så har han dessutom varit snabbast i ungdomsklassen alla gånger! Förutom Nils har även Albin Lindblad HIF, Elias Lindblad KOK, Agnes Lindblad KOK och Fabian Lindblad HIF deltagit flitigt och kommer att prisas för det.

"Vintercups-finalen" går av stapeln söndag 22 mars i Smedby med Kalmar OK som arrangör, 6.8km-rundan blir det.

IJSM, Göteborg: 7.09 av Mattias på 60m = brons!
8 mars:
I helgens IUSM 17 & IJSM 19-22 i Göteborg deltog två HIF:are (dock ingen i IUSM 15-16 i Borås), Marcus i P19 och grenarna 60mH, stav & kula, medan Mattias sprang 60m i P17. Chanserna i alla 4 grenarna bedömdes ungefär till "chans på poängplacering" (topp-8).
Den som överträffade förväntningarna var Mattias Olander som för en vecka sen säsongsdebuterade efter skade-höst med de "helt ok" tiderna 7.21 i försök och 7.18 i final. Nu slog han sitt eget 7.14-klubbrekord i försöken med 7.11 och sänkte sig ytterligare i finalen till 7.09! Detta gav med 0,01 marginal IUSM-bronset.
Marcus Nilsson svarade också för tre bra resultat i P19, även om det "inte räckte riktigt räckte till poängplacering" i något fall utan istället var retfullt nära alla tre gångerna. 0,04 kapades på 60mH-perset när han sprang på 8.70 i försöken (8.56 krävdes för final). Även 14.02 i kula var pers (22cm), men saknade en dryg dm till topp-8 efter 3st stötar och Marcus fick därmed nöja sig med 3st och en 9e-plats. Även i stav blev det en 9e-plats på 4.04 (pers 4.20).

Atleticumspelen, Malmö - Mattias 7.18 på 60m
3 mars:
Ytterligare ett HIF-resultat från helgen som gick sattes nere i Malmö där Mattias Olander sprang 60m i P17-klassen i Atleticumspelen. Via 7.21 i försöken (1a) tog han sig till final där han dock blev slagen av IK Pallas André Ilve som noterade 7.12, vs Mattias 7.18. Detta är bara 0,04 ifrån Mattias eget seniorklubbrekord på 7.14, vilket inte är så dåligt med tanke på att Mattias varit skadad i höstas och att detta var inomhusdebuten. Nu blir det IUSM till helgen.

Idas halvmaradebut blev en katastrof - skadad igen...
2 mars:
Igår var tanken att Ida Nilsson skulle debutera på halvmarasträckan i Roma Ostia Mezza halvmarathon. Loppet startade inne i Rom, ca: 7km söder om centrum, och banan gick sen ut mot kusten de första 17.5km för att avsluta med en fram & tillbaka-sväng på 3,6km. Start & mål låg därmed ca: 18km ifrån varandra vilket gör att eventuellt blåst har inverkan på resultatet, i detta fall tyvärr motvind. Kvinnorna startade 9min före männen med tanken att segrarna skulle gå imål ungefär samtidigt, vilket kanske inte heller var så lyckat då det resulterade i att Ida bara hade sällskap de första km och fick sen springa ensam utan några ryggar att använda som vindskydd. Första halvan av loppet var dessutom ganska kuperat, sen planade det ut.
Trots backar och motvind höll Ida 3:30-fart och hamnade 5a efter några km. Vid 7km ungefär började hon dock få lite ont under ena foten, men inte värre än att hon kunde springa vidare. Lätta/tunna skor, hård asfalt, lång sträcka, hög fart och nerförsbackar belastar så klart en del, kanske var fötterna inte riktigt förberedda för detta. Ida fortsatte hålla bra fart och var påväg mot en sluttid strax under 1:15, kanske var Smålandsrekordet på 1:14:34 hotat, när hon plötsligt med bara någon km kvar fick rejät ont i stil med en bristning och tvingades bryta loppet. Kunde sen inte stödja på foten utan fick transport sista biten.
Foten ska nu röntgas och man får kanske avvakta lite med en mer konkret slutsats vad detta innebär för framtiden, men tyvärr, tyvärr är (även denna) säsong i farozonen.
Vi i Högby IF och övriga kan bara beklaga detta tråkiga faktum, delge vårat medlidande och hoppas att skadan inte blir så långvarig utan att Ida kommer igen... Kanske till sommaren, eller i alla fall hösten, våren med bl.a. Terräng-SM får väl däremot anses tveksamt. Suck.

ISM i Bollnäs - Erik Romberg 7a i vikt med 13.04
2 mars:
HIF hade en deltagare i helgens ISM i Bollnäs, junioren Erik Romberg som ställde upp i viktkastning. Erik noterade 13.04 i första kastet men sen dessvärre ogiltigt i resterande fem kast. 13.04 räckte inte riktigt till mot övriga utan gav 7e/sista-platsen, men placeringar på "topp-8" är ändå bra då det ger SM-poäng till Högby IF, tas med i SmFIFs resultatbörs m.m. Dessutom är det klubbrekord då ingen annan kastat vikt med seniorredskapet (18kg) tidigare.

Barntävling 9-11år, Växjö - Elin & Lovisa dominerade
2 mars:
I lördags körde Växjö en barntävling för 9-11åringar där två HIF-tjejer ställde upp, Elin Vertetics i F11 och Lovisa Karlsson i F9. Båda lyckades väldigt bra då Elin vann 60m och var 2a i längd, medan Lovisa vann båda dessa grenar, med marginal dessutom. Detta alltså i stora startfält, 20-25st deltagare. Elin bjöds på riktigt tufft motstånd i båda grenarna, segertiden på 60m var 9.13 (PB) medan 2an bara var 0,01 bakom. I längd hoppade hon 3.96, medan 1an & 3an hade 3.98 & 3.95. Lovisa å andra sidan hade segermarginal i båda grenarna, på 60m där hon sprang på 9.52 (PB) var 2an 0,52 efter, medan segermarginalen i längdhopp där Lovisa hoppade 3.77 var 40cm. Båda noterade även en 4e-plats i kula, Elin stötte 6.57 och Lovisa 4.79 (PB).