Aktuellt just nu...>>
Notiser Mars 2018

Vinst för David i Premiärmilen
26 mar: David Nilsson
vann igår söndag Premiärmilen i Stockholm på 30:56. I loppet sprang även Ola Slättengren som sprang i mål på 41:39. Lars-Johan Andersson sprang i mål på 44:40 och Harald Lööf på 44:54.

Varvetmilen i Karlskrona
26 mar:
Igår sprang ett antal löpare från Högby IF seedningsloppet Varvetmilen i Karlskrona som är ett seedningslopp till Göteborgsvarvet. Hela tre pallplatser blev det!

I herrarnas 10km lopp sprang Love Carlsson in som segrare på 33:07 och Oliver Wykman blev trea på 34:55. I damernas lopp blev Frida Össmar trea på 40:39. Anders Rehn kom 26:a på 40:52, Christer Grandin sprang i mål på 52:29 och Bosse Nilsson 60:40. I damernas lopp sprang Rosita Karlsson in på 53:39, Irene Rohde 53:44 och Camilla Lindström 55:24.

Annelundsrundan i Ljungby
26 mar:
Mikael Bäcklund sprang in som trea i Annelundsrundan 10km i Ljungby på 32:56. Andreas Davidsson sprang 5,1 km loppet vilket han vann på 16.40.

Marsträffen i Nybro
26 mar:
Igår söndag tävlade ett antal ungdomar från Högby IF i Nybro och Marsträffen. Selma Lundin vann höjden i kvinnoklassen på 1.52 samt kom 2:a i F17 kula på 8.51. I P15 tävlade Sam Grimheden och kom 2:a i 2x40m på 12.92 och 4:a i kula med en stöt på 6,72. Emilia Walden som tävlade i F15 kom 6:a i 2x40m på 13:49. 6:a kom Emilia även i längd på 3.76.
Edvin Persson i P11 vann 2x40m på 13:49, 1:a även i höjd på 1.29 och längd på 3.96. Edvin blev även 2:a i kula på 7.36. Tuva Grimheden sprang 2x40m i F11-klassen och slutade där 9:a på 13.91. I höjd kom Tuva 6:a på 1.10 och i längd 8:a på 3.48 samt 5:a i kula på 6.23.

Vintercupen deltävling 9
20 mar:
Sista deltävlingen i Vintercupen gick igår söndag ag i soligt men kallt (-2°C) och vindstilla. Tävlingen arrangerades av Kalmar OK och sträckan var Ingelstorpsrundan på 6.8km

Vinnare av sista deltävlingen blev Omar Mahamed Ismail som sprang i mål på 21:24 två sekunder före Mikael Bäcklund som sprang in som tvåa. Trea blev Love Carlsson på 21:52. Damernas lopp vanns av Frida Össmar på 26:17 och tvåa blev Glasrikets RC:s Terese Friman på 26:24. Trea blev Nelly Össmar på 28:17.

Segrare i totalen blev Andreas Davidsson på herrsidan och Frida Össmar som vann damklassen. Det blev även högbylöpare som tog andraplatsen totalt sett i både dam och herrklassen. Mikael Bäcklund blev tvåa totalt sett och Nelly Össmar kom tvåa i damklassen. Som kuriosa kan nämnas att det var andra gången som mor och dotter var högst upp på prispallen men första gången mor var etta och dotter tvåa. Ida Nilsson vann nämligen 1995 och då var mamma Katarina Nilsson tvåa, det året var även Johanna Nilsson trea.

Växjömångkampen och UDM i mångkamp
20 mar:
I helgen har UDM i mångkamp avgjorts i Växjö i samband med Växjömångkampen.
Sam Grimheden genomfört sin första sjukamp i Växjö. Sam slutade 2.a i P14 klassen efter två dagars tävling på totalt 1961p Sams resultat: 60m 2:a 9:05 - 600m 2:a 2:04.00 - 60m häck 2:a 10:94 - Höjd 3:a 1.35 - Stav 5:a 1.80 - Längd 3:a 3.95 - Kula 2:a 6.91
Tuva Grimheden deltog i trekamp i F11 klassen, Ej UDM. Hon blev 10:a av 32 deltagare.
Tuvas resultat: 60m 14:e 10:13 - Längd 12:a 3.38 - Kula 6:a 6.37.

Priser till Högby IF under Smålands friidrottsförbunds årsmöte
13 mar:
I februari i samband med Smålands friidrottsförbunds årsmöte delades ett antal priser ut. Högby IF blev prisade i ett antal klasser.

Högby IF vann Eric Walls vandringspris vilket innebär att Högby IF blev bästa DM förening 2017. Högby IF fick totalt sett ihop 790p och vann med 10 poäng före IFK Växjö. Segern 2017 var Högby IF:s elfte seger på raken. Högby IF vann även Villstads-Egons vandringspris vilket är priset för bästa tremannalag i Veteran-cupen.

Marcus Nilsson vann Wärnamo SK:s kastpokal för män. I Poängjakten blev det dubbel Högby IF då både herr och damlaget vann, detta var första gången Högby IF vann på damsidan. Pär Wanby kom 2017 tvåa i Växjö LK:s vandringspris vilket gäller Marathon och Halvmarathon, ett pris för Män och ett för Kvinnor. Tillfaller, liksom Skillingaryd FK:s pris som gäller för 5000 och 10000m, den individuellt bästa aktiv sammanlagt på de båda sträckorna. Tvåa i Skillingaryds FK:s vandringspris blev Mikael Bäcklund.

Högby IF blev vann även DM i Castorama på 46709p drygt 15000p före tvåan Lekeryd-Svarttorp SK. Marcus Nilsson blev även bäste manliga poängplockare i 2017 års Castorama med 3002p.

2017 fick även Högby IF två nya aktiva som fick förtjänsttecknet "Stor Grabb/Tjej-märket" nämligen Frida Össmar och Lilian Brorsson. Totalt sett har 363 st i Småland blivit tilldelade detta förtjänsttecken sedan starten 1933. För att få detta märke krävs att man minst fått ihop 25 p enligt en given poängtabell.

Statistiken för 2017 är även nu uppdaterad där ni även kan läsa Verksamhetsberättelsen från 2017.

Nytt klubbrekord av Linnea i Götalandsmästerskapen
11 mar:
I helgen har Linnea Hermansson tävlat i Varberg och Götalandsmästerskapen i friidrott. Linnea tävlande på lördagen i 60m där hon tog sig vidare till semifinal på tiden 8:60. I semifinalen sprang Linnea in på fjärde plats i sitt heat på tiden 8:76. Till final gick 2 bästa i varje heat och två bästa tiderna, för final krävdes 8:52.

På söndagen sprang Linnea 60m häck. Linnea vann sitt försöksheat på 9:99. I semifinalen sprang Linnea in på andra plats i sitt heat på tiden 9:79 vilket tog Linnea direkt till final! I finalen sprang Linnea på 9:81 vilket gav henne fjärdeplatsen!

Linnea stötte även kula på lördagen. Linnea stötte 11.29 vilket gav henne fjärdeplatsen! Stöten är även ett nytt klubbrekord i F13 klassen med 4 cm. Rekordet innan hade Irma Ekmecic på 11.25 sedan 2009.

Deltävling 8 i Vintercupen
11 mar:
Idag avgjordes näst sista deltävlingen i Vintercupen. Dagens lopp gick på en 1 km lång snöbana som sprangs tre varv så totalt blev det 2940m. Start och mål var inne i Ölands plantskolas växthus!

Herrarnas lopp vanns av Tony Göransson (12:16) som springer för ICA Maxi Kalmar. Tvåa och trea i loppet blev Högbylöparna Mikael Bäcklund (12:17) och Markus Andersson (12:24). Fyra blev Simon Carrington (12:34), femma Anton Hermansson (12:35), 11:a Melwin Strömqvist (13:35), 19:e Christer Persson (16:59) och 20:e Stefan Rohde (18:05).

I damernas lopp blev det trippel Högby IF. Först i mål blev Frida Össmar som vann en tuff spurtduellen mot dottern Nelly Össmar. Båda fick samma tid 14:39. Trippeln fullbordades genom att Klara Öberg sprang in som trea på tiden 15:50. Övriga Högbytjejer blev femma Irene Rohde (19:21), sexa Camilla Lindström (19:22) och Katarina Nilsson blev sjua på 20:52.

David tvåa i Nederländerna
11 mar:
Förra helgen sprang David Nilsson 20km i tävlingen 20 van Alphen i staden Alphen i Nederländerna. David sprang i mål som tvåa på 1:02.06

Ungdoms SM i Växjö
6 mar:
Fyra ungdomar från Högby IF tävlade i helgen i ungdoms SM i friidrott inomhus i Växjö. Anton Hermansson tävlade i två grenar på lördagen. 60m häck i P16. Anton kom sexa i sitt försöksheat på 8.93, för final krävdes 8.85. Anton sprang sedan 1500m försök och kom där sjua i sitt heat på 4:35.02. För final krävdes 4:28.96

I F16 skulle Klara Öberg springa försök men försöken ställdes in då ett antal strök sig. Klara sprang istället final direkt på söndagen. I finalen blev Klara 12:a på 5:41.71

I F15 sprang Nelly Össmar och Hanna Lundberg försök på 1000m. Hanna sprang i första heatet av fyra där hon sprang in som sjua på 3:24.75. Nelly sprang i heat fyra och sprang där in som femma på 3:18.93. För final krävdes 3:08.38

Veteran SM i Västerås
6 mar:
Den gångna helgen har veteran SM i friidrott avgjorts i Västerås. Högby IF hade sju aktiva på plats. Yngst av dem var Tomas Olsson som tävlade i M40 klassen. Tomas sprang på fredagen 3000m på 9:43.55 vilket gav Tomas bronset. Tomas följde på lördagen upp 3000m-bronset med att vinna 1500m på 4:19.43.

Sonny Karlsson sprang även han på 3000m på fredagen. Sonny sprang på 10:04.68 vilket gav honom silvret i M50-klassen.

I M65 sprang Carl-Gustaf Nilsson och låg inför sista varvet tvåa, Calle skadade dock hälsenan/vaden men lyckades ändå springa till sig bronset på tiden 12:12.88.

På damsidan tävlade de tre syskonen Siv Tornegård, Anne-Marie Nilsson samt Katarina Nilsson

Yngst av syskonen är Siv Tonregård som stötte till sig en silvermedalj i kula med en stöt på 8,32 i K55-klassen. Resultatet är även nytt smålandsrekord i K55 klassen, Siv förbättrade sitt egna rekord med 1cm! De två äldsta syskonen stötte även de kula och båda tävlade i samma klass, nämligen K60. Vann K60 klassen gjorde Anne-Marie Tornegård med en stöt på 7,37. Den stöten innebar att Anne-Marie även slog yngre systern Katarina Nilsson gamla smålandsrekord med 31 cm. Katarina Nilsson stötte 6,77 vilket gav henne silvret. Katarina sprang även 3000m på fredagskvällen, Katarina sprang där i mål som fyra på tiden 14:13.76. På lördagen blev det även 1500m för Katarina som hon avverkade på tiden 7:06.82 vilket räckte till femteplatsen. Katarina avslutade sin VSM helg med att vinna guldet i Viktkastning med resultatet 9.38.